De eerste week zit erop
Door: henniebrons
Blijf op de hoogte en volg Hennie
13 Januari 2011 | Ghana, Tamale
De chief is samen met een aantal andere mannen bezig geweren met kruid te vullen. Het zijn van die antieke. Mijn ouders hadden er vroeger ook een, maar deze zijn dan nog eens honderd jaar ouder. Ze zijn zich aan het voorbereiden op een begrafenis. Dat is een hele happening hier. De Chief begeleid dat met geweerschoten en spelen op de jambai.
Als je een zwakke maag hebt, sla dan de volgende alinea over, dat zou ik het liefst wel doen in ieder geval ;)
Zo rond een uur of 6 gaan we meestal eten. De vrouwen zijn al tijden druk met het maken van het eten. Vanavond eten we fufu. Je kunt het ook noemen, slurp, slurp of kwakkie, kwakkie. Dat wordt gemaakt van, ben de naam ff kwijt... Daar wordt water bij gedaan en dan gekookt tot prutje. Dat gaat dan in een grote houten veizel. Dan wordt met twee hele grote houten stokken op geslagen tot het een soort gelei achtige substansie wordt. Hierbij wordt een pindasoeppie gegeten. Tijdens het koken wordt er al heerlijk weer van gegeten door de geiten. Als het klaar is, wordt het in een grote bak gedaan, soeppie evover heen en eten maar. In het midden van het plein wordt de schaal negezet en ik wordt gevraagd erbij te komen zitten. Ja, kom er aan. Ff snel handgel pakken. Nou daar gaan we dan. De rest zit al heerlijk te smullen. Het ene kindje heeft net in zijn neus gezeten en de rest heeft nou ook niet echt schone handen. Je pakt een grote hand gelei, die doop je in het soeppie, totdat je vingers compleet verdwenen zijn. Dan breng je je hand langzaam naar je mond en loopt het soeppie al tot je ellbogen over je arm. Dan stop je al je vingers in je mond en maak je een enorm slurpend geluid. Deze hand gaat langzaam weer naar de bak en herhaald het ritueel zich. Sorry hoor, even een pauze inlassen.....heb een flashback en mijn fufu komt weer omhoog. Zoals je zult begrijpen heb ik een heerlijke avond gehad met deze culinaire verwennerij.
Wat me hier is opgevallen is dat christenen en moslims heel goed samengaan. Ze geven aan dat ze beiden geloven in dezelfde god. Je kunt ze ook niet echt onderscheiden. Vrouwen hoeven hier ook geen hoofddoek te dragen. Als ze getrouwd zijn dragen ze er wel een maar die mag over de schouder. Ik vind dat heel mooi om te zien. Daar kunnen we nog heel veel van leren in Hollandia.
's Avonds zitten de mannen buiten. Ik vind het heerlijk. We zitten gewoon een beetje te ziten. Af en toe is er een conversatie, maar ja, daar begrijp ik toch niks van. Daarna naar bedje toe.
Ik struikel echt over de muizen in mijn kamer. Het zijn er echt een stuk of vier, vijf. Ze zijn ook niet echt schuw en blijven gewoon rondjes door mijn riante kamer lopen.
Zondag 9 januari
Om een uurtje of 5 is de dochter al wakker en begint met de voorbereidingen van de dag. Schoonmaken, eten voorbereiden etc. Omdat zij het enige meisje in het gezin is, komt alles op haar neer. Zij moet echt ongelofelijk veel doen in het huishouden. De moeder helpt af en toe en die vader doet echt nada, noppes, nikkes. Beetje op z'n luie reet zitten en iedereen comdanderen. Als ik aan haar vraag wat ze er van vindt dat ze zoveel moet doen, zegt ze dat mannen dat niet kunnen. Ze vertaald het aan haar moeder en tante en die moeten er hartelijk om lachen. De vader is boer. Dus in het regenseizoen werkt hij wel op het land, maar daar is nu niks te doen en dan doet ie dus ook niks. Ik vind dat nog steeds een aparte gewaarwording.
We gaan maar weer 's naar het "toilet". Ik laveer tussen de drollen door naar een fijn plekje voor mezelf. Men, da's best lastig zo. We persen er een hele keutel uit. Van al die witte rijst en deze fantastische toiletervaring heb ik inmiddels last van obstipatie, constinatie, en een knoop in m'n darmen en last van maagzuur. Ik heb net zo'n opgezette buik als de rest van de kinderen hier.
Vandaag speel ik wat met de kinderen uit het gezin en uit de buurt. Die zijn echt fantastisch.
Hoofd, schouders, knieen, teen en deze vuist, op deze vuist, zijn weer regelrecht een succes.
Als er iemand nog een mop weet, dan hoor ik hem graag. Ik ben er namelijk helemaal doorheen. Na een uurtje of zeven is het hier pikke donker en vertel ik maar weer een moppie zodat ze moeten lachen en ik weet waar iedereen is.
Dat is echt geen grap hoor. Soms sta ik bijvoorbeeld te plassen en draai ik mee om en staat er vanuit het niets iemand achter. Ik schrik me dan echt kapot.
Maandag 10 januari
Vandaag is de grote dag. Ik ga beginnen op de school waar de straatkinderen worden opgevangen. Het is net kerstvakantie geweest en ze zijn vandaag voor het eerst weer open. Zo te zien is dat nog niet bij iedereen doorgedrongen, of beter gezegd, bij niemand. Er zijn dus helemaal geen kinderen vandaag. Dat begint dus weer lekker op z'n afrikaans. We besluiten nu alvast na te denken over een plan voor de rest van de week. . geef ik de spelletjes die mijn moeder heeft meegegeven en die Marloes voor de kinderen heeft gemaakt. Daar zijn ze helemaal blij mee! Ook Gabriella (vrtijwilliger) gaat hier de komende weken helpen. We zien dat er nu een heel gevaarlijk speeltoestel staat. Gabriella wil in ieder geval kijken of het geld dat ze heeft ingezameld hiervoor kan gebruiken. We besluiten op zoek te gaan naar iemand die een deugelijk toestel kan maken. Ook willen we gaan kijken of we in de stad een voetbal kunnen kopen, waar de kinderen mee kunnen spelen.
Het gaat touwens niet om straatkinderen, zoals ik dat had verwacht. De kinderen wonen wel bij hun ouders of familie, maar brengen de dag op straat door en niet ook 's nachts.
Het gaat om hele arme kinderen, waarvan de ouders het niet kunnen betalen om hun kinderen naar school te sturen.
Om kinderen naar school te sturen kost 350 euro voor vijf jaar lagere school. Dat is voor hier heel veel geld.
Van de kinderen die op deze opvang zitten, zijn nu de eerste 8 naar een reguliere school gegaan, wat is gesponsored door de stichting Kidzactive. Het blijkt dat het niveau al redelijk goed is.
Dinsdag 11 januari
Ik heb een heerlijke nacht gehad. Als ik wil gaan slapen, hang ik mijn gordijntje voor het raam en zie een dode muis erin hangen. (mijn gastgezin heeft iets tegen de muizen in het huisje gelegd. Het heeft in ieder geval gewerkt. Even kijken of er nog meer liggen. Ik kan alle vierkante meters (dat zijn er dus 2) grondig uit en vind er nog drie. Lekker hoor. Na een uurtje duik ik mijn bedje in. Ik heb een heel klein matras en lig met mijn hoofd velaal tegen de klamboe aan. Als ik bijna lig te pitten voel ik iets over mijn hoofd het rennen. Ik zit rechtop in mijn bed. Zaklamp aan. Muizen vind ik niet, wel een gecko. Ik hou me maar voor dat deze het was en probeer de slaap weer te hervatten. Geheel gebroken wordt ik 's ochtend wakker.
Voor de tweede dag ga ik richting het project. Met de fiets door Ghana. Het is echt fantastisch. Over de mooie rode zandweg kijk ik mijn ogen uit. Op school blijken de kinderen er gelukkig vandaag wel te zijn. We knutselen met de kinderen, ze krijgen taal en rekenen en mogen ook buiten spelen met de nieuwe voetbal. De kinderen zijn echt fantastisch.
Vooral omdat je hier nog met sir, aangesproken wordt ;).
In de middag lig ik op een bankje onder een boom, bij te komen van de hitte. Het is hier overdag zo rond de 40 graden en da's best heet.
Ik wil nog even wat kwijt over de hygiene hier. Ghana is echt een grote vuilnisbelt. Het gebied waar ze zelf wonen houden ze wel "relatief" schoon, maar allles daarbuiten, laat ze echt koud. Binnen de compund zit iedereen op de grond.....te tuffen (na een heerlijke rochel). Geiten poepen er lustig op los. Eten laten ze op de grond vallen en even laten zitten ze er gewoon weer heerlijk op de grond. Er is ook een klein geitje geboren. Ahh, wat lief, totdat ik mama voorbij zie lopen met nog een enorme rode, witte sliert aan haar kont hangend en schuurend tegen de muur en grond. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, zit deze bewust geit ook weer heerlijk te eten uit de pot met daarin het avond eten. Ik geen honger meer.
Om van mijn obstipatie af tekomen, heb ik rechtsdraaiende rijstepap gegeten en deze begint juist net nu te werken. Ik ben al misselijk van het aanschouwen van het eten van mijn gastgezin en dan moet ik ook nog naar het poepveld. Met een "frisse" straffe tegenwind loop ik die kant op, waarbij de geur steeds sterker wordt. Hi neighbour, er zit nog iemand in het veld. Broek naar beneden en zit heerlijk te genieten. Shit (letterlijk ;), boekje vergeten. Volgende keer dan maar meenemen. Ritsel, ritsel, van links in de verte zie ik in mijn ooghoeken, twee mensen komen aanlopen met hout op hun hoofd. Van de andere kant komt er ook iemand aan. Ok, it's a rap guys. Even de turbo whiper erop, broek omhoog en terug naar het avondeten. Jammie, rijstballen.
Woensdag 12 januari
Ik zit hier net een week, maar het nu al het idee dat ik nodig door een chemische wasstraat moet en grondig gereinigd dien te worden. Het is zo stoffig en alles is zo vies en smerig.
Vandaag is echt een gave dag. Ik ga kijken bij de microkredieten. Vrouwen krijgen een kleine lening als ze iets voor zichzelf willen opstarten. Dit vind ik echt top. Met dit initiatief zorg je ervoor dat mensen zelf een bestaan kunnen opbouwen en niet dat wij alles voor ze regelen en als je het dan overdraagt, alles in elkaar stort of blijven vragen om hulp. Deze vrouwen maken een "Businessplan" of doen dit samen met de organisatie. Als dit goed wordt bevonden krijgen ze een klein bedrag om bijvoorbeeld voorraad te kopen. Dit bedrag betalen ze dan in een aantal maanden af. Hiervoor betalen ze een kleine rente.
In ochtend kwamen er twee vrouwen om een uitbreiding van hun lening te vragen. Eentje ervan doet het erg goed en wil gaan uitbeiden. Ze heeft haar lening afgelost en wil gaan uitbreiden. Hiervoor heeft ze geld nodig. Ze betaald altijd netjes op tijd en heeft een goed businessplan. We besluiten haar de lening te geven waar ze om vraagt. De tweede dame heeft het minder op orde. Ze heeft een aantal keer niet betaald en wil een hele hoge lening. Met een talk erbij vragen we over haar "business model". Hoe meer we vragen, hoe onsamenhangender het wordt. Ze krijgt uiteindelijk wel een lening, maar veel lager. Meer inkopen heeft voor haar namelijk geen zin.
In de middag heb ik de boeken doorgenomen om te kijken hoe alles precies in elkaar steekt. Bij twee of drie vrouwen ga ik kijken hoe ze het economisch en commercieel hebben opgepakt en of daar nog verbetering in zit.
Met twee andere vrijwilliigers hebben we besloten alles bij elkaar te doen en voor dit bedrag een aantal dingen te realiseren. Ik vind in verhouding het hier in Ghana best wel duur allemaal. We zijn gaan kijken om speeltoestellen bij de school te plaatsen. Ook moet er nodig een nieuwe kast komen waar de spullen bewaard kunnen worden, zoals de spelletjes en schriften. Nu blijkt dat een van de zonen in mijn gezin timmerman is. Het lijkt mij top als hij die kast mag maken. Dit ga ik morgen voorleggen aan het schoolhoofd of dat akkoord is.
's Avonds zit ik heerlijk naar de sterren te kijken en te luisteren naar de krekels.
Ik wil namelijk niet mijn hutje in met die f....ing muizen.Because the are back!
Donderdag 13 januari
Het is weer zo'n top dag. Ik ga naar de man die de microkredieten regelt, Hassan. Met hem ga ik naar twee vrouwen die iets voor zichzelf zijn begonnen. Bij hen ga ik kijken hoe ze het doen en of er manieren zijn om dingen beter, sneller of makkelijker aan te pakken.
Gisteren heb ik de boeken doorgenomen en mijn handen beginnnen al te jeuken. Me see opportunities!! Dus daar gaan we mee aan de bak. De taalbarriere is wel lastig en er moet altijd een talk bij zijn. Ik zie zoveel mogelijkheden om beter in te kopen, hun producten aan meer klanten te verkopen, andere producten erbij te voeren, etc.
Bij ondernemende vrouwen moet je, je trouwens voorstellen, dat ze langs de kant van de weg op een kratje spullen proberen te verkopen, zoals maisbloem, bananen, pinda's etc.
Hier heb ik echt onwijs veel zin in en heb al aangegeven de kinderen op school, verder links te laten liggen. Nee hoor ;), maar bij de microkredieten zal wel meer het zwaartepunt liggen. Ik heb hier meer het idee dat ik iets kan toevoegen. Daarbij is Grabriella er op de school voor de ondersteuning en dat is eigenlijk wel voldoende.
Vind je het leuk om een korte impressie te zien? (mede mogelijk gemaakt dankzij de laptop van Franca, thx)
13 Januari 2011 - 15:10
Olga:
Dag leuke verhalenschrijver,
Echt heel leuk om weer te lezen en ook het fimpie te zien! Maar jeetje wat een ander leven is het daar. Zo een ver van mijn bed show. Al kan ik het nu een klein beetje op afstand van dichterbij bekijken: THANKS!!
liefs -
13 Januari 2011 - 16:01
Ineke Bomhof:
Wat bijzonder om jouw verhalen te lezen! Ongelooflijk...die (niet)hygiëne daar...gelukkig ga ik pas over een paar uurtjes eten. Ik hoop dat e.e.a. dan uit mijn hoofd is!
Kijk uit naar volgend verslag! -
13 Januari 2011 - 16:11
JCR:
Wat een verhaal weer...kom net uit mijn werk en dan is dit toch wel even wat anders. Filmpje ga ik vanavond nog een keer bekijken, want hij bleef steeds hangen. Kan nu al niet wachten op volgende verslag.
Dikke x, Jos Chris &. Roos -
13 Januari 2011 - 18:54
Maurice:
Hey maatje,
Wat een verhaal en wat een leuk filmpje. Zwaaaarrr terug in de tijd maar jullie doen wel erg goede dingen daar zo te lezen. Succes met je Business Plan , vergeet de EVA niet :-)))
Ciao
Maurice -
13 Januari 2011 - 22:16
Tante Sis:
Weer genoten van je verslag,wens je veel sterkte daar,dikke knuffel van ons allen uit Apeldoorn,Tantetje.. -
13 Januari 2011 - 23:33
Ome Cees & Tante Rin:
Hennie een heel fijn verslag zit nu in Suriname bij Javanen en kan me een beetje voorstellen. Wensen je met het mooie werk heeeeeel veeeeel succes. -
14 Januari 2011 - 09:29
Sjoerd:
Bronsie!!
Kan je anders geen lectuurbak aan een boom hangen, kan je je boekje ook niet meer vergeten. Normaal gesproken werkt dat altijd wel bij jou!
Succes! -
14 Januari 2011 - 09:46
Tio:
Wat kun je toch lekker beeldend schrijven ;-)
Heb net het filmpje gekeken en... Het klopt exact met wat je beschrijft, de geiten, de troep buiten de compound en ik ben alleen maar heel blij dat je dat poepveldje niet hebt gefilmd!!
Zo te horen heb je met de microkredieten een leuke uitdaging gevonden waar je je op kunt focussen! Niet dat ik bang was dat je trip niets zou opleveren, maar toch fijn dat je niet voor niks tussen de muizen en gecko's slaapt en derrie eet ;-)
Kan niet wachten op je volgende verslag!
14 Januari 2011 - 12:18
Eric Vd V:
Hé Hennie
Helemaal top wat je doet en geweldig om te zien! Snel weer afspreken, krijg j evan mij links draaiende ghanese rijst!
Succes man
Eric -
14 Januari 2011 - 20:35
Bas Tes En Setje:
Vanf de bank kijkend naar de Voice, willen we even zeggen dat je echt een kanjer bent!!! Een beetje in een min 4 sterrenhotel zitten, om andere mensen wat meer geluk te geven... Respect hoor.
Dikke zoen van ons
15 Januari 2011 - 12:03
Simone Vd Broek:
Hoi Hennie,
Wat supergaaf om je reisverslag te lezen! Eea komt me bekend voor, mijn vader is daar nu precies 3 jaar geleden geweest voor een huldiging en een ereburgerschap. Hij heeft daar nl een school laten bouwen. De nico van den Broek Primary school. Haha! We hadden het er laatst over, hij kan de geur van Ghana nog steeds ruiken als hij er aan terug denkt. En de eenvoud waarin de mensen leven en toch zo gelukkig zijn! Hij vond het een bijzondere, onvergetelijke ervaring. Heeft bij jou in het dorp ook iedere man een prachtige, glimmende mobiele telefoon?
Heel veel succes daar, ik vind het prachtig wat je doet! (Ik begrijp dat je verblijf daar een alternatief is voor 3 maanden "Sonjebakkeren", wellicht ook iets voor mij ;-))
Liefs,
Simone -
15 Januari 2011 - 14:40
Pa&Ma:
Hartstikke leuk het filmpje hebben nu een prima indruk van je verblijf in Ghana!Ach gossie Hen...eigenlijk heb ik ook wel een beetje met je te doen wat een primitieve toestand!!! Maar goed sommige dingen wennen van zelf...toch? Goed dat je weer iets hebt gevonden waar je je in vast kan bijten zoals het krediet verschaffen aan ondernemers echt wel jou ding
super!!!
Knuffel,
Succes Kanjer. -
15 Januari 2011 - 18:00
Bianca Van Ginkel:
Hoi Hen,
Met veel vermaak heb ik weer je verslagen gelezen en wat leuk dat je een filmpje heb,dat maakt het wat dichterbij komen en tergelijker tijd nog onrealistiser. wat een groot contrast met ons en wat zijn die mensen toch veel dankbaarder en soms ook gelukkiger dan ons. Goed om te zien dat je daar r voor ze bent! En een verschil maakt, tot j volgende verslag.
liefs.
17 Januari 2011 - 13:45
Christa:
Hennie!!!
Wat tof om dit allemaal te lezen!! Ik ben zooo jaloers ;) Hou je het nog een beetje vol? Tot snel kanjer!!
Dikke kus -
22 Januari 2011 - 10:32
Ellen:
Zo te lezen, mag Dries blij zijn dat hij hier geboren wordt. Hij wacht nog wel even op jou hoor, denk ik.
Heb je al je geld al besteed, of weet je nog niet helemaal zeker waaraan en aan wie je het gaat schenken ? Zo te horen valt het allemaal niet mee, maar wel een mooie ervaring lijkt mij. Liefs Ellen -
14 Maart 2011 - 20:39
FORSALE CHEMICALS:
Geachte heer / mevrouw,
Dit is de Bron Chemicals Co, Ltd; ons bedrijf exporteert chemicaliën over de hele wereld een aantal jaren met onze goede kwaliteit en concurrerende prijs. We verkopen S.S.D. Chemische / Solution, CASTRO X oxide, A4. En velen zoals ACTIVERING Powder & SSD oplossing voor het reinigen ZWART
GELD chemische en aanverwante verwerkt product is een belangrijke fabrikant van industriële en farmaceutische producten met belangrijke specialisatie in de productie van SSD Automatische oplossing gebruikt bij de reiniging van zwart geld, beschadigd en gekleurd geld bankbiljetten met anti wind kwaliteit Anderen voor beschadigde biljetten, rekeningen zoals USD, EURO, ponden, de overdracht van kleuren uit GEBRUIK OPMERKING VOOR NIEUWE WITTE rekeningen, en zwarte noten We werken op COMMISSIE
Wij bieden ook machines om de BIG reinigingen DO, en we doen AFLEVERING VAN
PRODUCTEN VOOR KOPERS BESTEMMINGEN na een raadpleging FEE. Afhankelijk van verschillende gevallen. VOOR MEER INFORMATIE neem dan gerust contact VS 00447024092106 IN ONZE telefoon
aantal ons filiaal Contact e-mail: chemicalservices@live.com OF
chemicalservices101@live.com